Cengiz Han Belgeseli

PAYLAŞAN: ciz On 14:34 Yorum


Cengiz Han'ı Hiç Böyle İzlemediniz!

Cengiz Han, mesafeleri binlerle değil, milyonlarla ölcülen bölgeleri buyruğu altına aldı; bu bölgeler Doğu Asya'nın uzak uçlarından, Avrupa'nın kalbine kadar uzanıyordu. Ardında bıraktığı tek öğütü "Sadece zenginliği ya da yerleşik yerleri feth etmekle yetinmeyin" olmuştu.

Her zaman ilk saldıran sen ol ve her zaman öcünü al. Cengiz Han bu dersleri çocukluğundan itibaren yaşadığı acımasız deneyimler sırasında öğrenmişti. Babası öldürülen Cengiz Han, Moğol Steplerinin zorlu koşullarında yokluk içinde büyüyen herhangibiriyken dünyanın en büyük hükümdarlarından biri olmuştur.

Savaş sahnelerinin yeniden canlandırılmasında, Yüzüklerin Efendisi filminde yararlanılan CGI teknikleri kullanılarak Moğoliston'da çekilen bu hareketli macera tadındaki belgeselde, Cengiz Han'ın kurduğu imparatorluğun, Roma İmparatorluğunun en parlak zamanlardan bile büyük olduğu gerçeği, bir daha gözler önüne serilmektedir. Bu büyük başarının temelinde is Cengiz Han'ın en yakın kumandanları ve adamlarında yarattığı bağlılık ve sadakat yatmaktadır. Beijing'te yapılan vahşi savaştan, kardeşi Jamuka'nın ihanetine değin yaşanan tüm olaylarda Cengiz Han'ın tek bir amacı olmuştur: Zafer!

Efsane hala devam ediyor: Ölümünden 700 yıl sonra, 2. Dünya Savaşı sırasında bile pek çok general yine onun savaş taktiklerini kullanmıştır. Ama Cengiz Han hafızalarda, hala kardeşini öldüren ve en yakın arkadaşının idamını emreden acımasız ve kötü ruhlu bir hükümdar olarak da yer almaktadır. Cengiz Han, tarihin gördüğü en acımasız hükümdarlardan biri midir yoksa yıllar içinde onunla ilgili yanlış bir kanı olışturacak şekilde bazı şeyler olduğundan daha mı abartılmıştır? Tarihin gerçeklerine dayanan bu belgesel sizin bu konudaki belki de önyargılarınızı yeniden gözden geçirmenizi sağlayacaktır...

0 yorum:

Yorum Gönder