Inside Marijuana Esrarın İçinde

PAYLAŞAN: ciz On 19:54 Yorum


Esrar (Marijuana), kenevir bitkisinin Cannabis Sativa/Cannabis Indica türlerinin çiçeklerinden ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır.

Esrar, coğrafyasına göre farklı isimlerle adlandırılır. Kuzey Amerika'da esrara marijuana (marihuana) denir. Bu İspanyolca adı taşımasının nedeni ABD'ye Meksika'dan gelmiş olmasıdır. Ayrıca Jamaika'daki genel adı da ganjadır. Türkiye'de ot, cigaralık, derman, tek/çift kâğıtlı, gogo gibi adlarla, Paris'te ise gannavuri olarak bilinir. Ancak bu tanımlamaların bazıları, esasında kenevirin tercümesidir ve bu yüzden kenevir ve esrar Türkçe'de hep birbirine karıştırılır. Türkiye hariç tüm dünyada plaka esrarın adı Arapça "ot" anlamına gelen "hashish" olarak geçmektedir, Türkiye'de ise morfin ve eroinin hammaddesi olan afyon bitkisine "haşhaş" ismi verilmiştir. Bu fenomenin sebebinin, büyük ihtimalle zamanında bir yanlış anlamanın veya yorumlamanın zamanla günümüz lugatına yerleşmesinin bir sonucu olmasından başka mantıklı bir açıklaması bulunamamıştır.

Dünyada yaygın olarak kullanılan bir madde olan esrar birçok farklı adla bilinir. Şu sokak tabirleri: derman, lahana dolması, ot, plaka, mühür, sarıkız, anten, sarma, paspal, gıya, gogo, gonca, kuru, cigara, cigaralık, deli gonca, ahna, henry, patates, keçi, yeşil, kendir, elek altı, siyah, saddam, kenevir, jelatin, mal, çıkı, mayın, sarı çiçek, sündüz, cam macunu, kına, kuriş, mum, dalga; esrar ve kubar için kullanılan diğer isimlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder